Az Amerikai Aquanatal®

Vízi mozgásforma kismamáknak

.........Néhány szóban szeretném bemutatni azt a nagyszerű és különleges módszert, melyet 2004. januárja óta van szerencsém oktatni és megosztani az óráimat látogató mamákkal és magzataikkal.
.........Az Amerikai Aquanatalt®, azaz a várandósság idején vízben végzett tornagyakorlatok rendszerét és képzési programját Marina Alzugaray, Amerikában élő bába fejlesztette ki egy több mint tíz éves kutatómunka eredményeként. Marina táncoktatóként és szüléskísérőként dolgozott Kaliforniában, emellett pedig szabad delfinekkel az óceánban. A delfinekkel való együttúszás élményének hatására kezdte el kifejleszteni az Aquanatal programját, melyhez hasonló, vízi, szülésfelkészítő foglalkozás akkoriban még nem volt Amerikában sem. Végül több év gyakorlat és finomítás után 1988-ban készült el véglegesen a program, melyet Marina 1997- től ad tovább Amerikai Aquanatal Oktatóképző Tanfolyamokon. Jelenleg alig száz hivatalos Aquanatal Oktató van a világon.

Hogyan működik az Aquanatal?


A módszer összekapcsolja a jóga, a torna, az orientális tánc, a meditáció és a gátizom torna elemeit egy egységes jól kidolgozott rendszerré.
Emellett több elemet is tartalmaz a delfinek játékos viselkedéséből, kommunikációjuk jellegzetességeiből. A módszer filozófiája is mélyen az általuk képviselt tudatosságban, lelkiségben gyökeredzik.
Marina saját bevallása szerint az Aquanatalt a "delfinektől tanulta"...


- A vajúdás, szülés során előforduló testhelyzetek modellezésével közelebb hozza a kismamát a várandósság, a szülés folyamatához, miközben különös figyelmet fordít a szülésnél fontos izomcsoportok, ízületek rugalmasságának fokozására. Ezért a program számos tartásjavító és csípőízületet átmozgató gyakorlatot tartalmaz, illetve szerves részét képezi a gátizom torna is, mely hozzájárul a természetes gátvédelemhez.


- A jógából jól ismert légzéstechnikák segítségével, melyeket vízben végzett koncentrációs és testtudatosító gyakorlatok egészítenek ki, képesek leszünk valóban megtapasztalni saját testünket, légzésünket, kapcsolatba kerülhetünk a testünkben lezajló folyamatokkal, érzésekkel, és pusztán levegővételeink sorozatára koncentrálva elengedhetjük a bennünk lévő feszültséget.
Ennek a vajúdás- szülés során is nagy hasznát vehetjük. A kontrakciók ideje alatt javítható a tudatos figyelem, a fájdalom elengedésének képessége, a méhösszehúzódások közötti időszak pedig a tudatos lazítás gyakorlásával elmélyültebbé, pihentetőbbé válik. Így ha magabiztosan, örömmel, tudatosan közelítünk e csodás természeti esemény felé, aktív résztvevőjévé válhatunk a vajúdás és szülés folyamatának, képessé arra, hogy testünkkel együttműködve segítsük gyermekünk világrajövetelét.


- A hangok gyógyító, kiegyensúlyozó hatását is felhasználja az Amerikai Aquanatal, az ún. “delfin és bálnahangok” éneklése által. Ezek a hangok a vajúdás, szülés során is nagyon hasznosak. “A delfinek által kiadott hangok utánzása révén a résztvevők megtanulnak különbséget tenni a torokban képzett, fájdalmat vagy félelmet jelző magas hangok, illetve a torkon túl létrehozott, szellemet tágító, elmét és gondolatokat megtisztító hangok között”.
A “delfinhangok” segítenek az örömre való ráhangolódásban, a játékosság megélésében, a “bálnahangok” pedig a kitolási szak mély, ősi, női erejét kifejező hangjaira hasonlítanak. A babák és mamák egyformán szeretik, mély nyugtató, lazító rezonanciája miatt. Emellett a program számos olyan relaxációs és vizualizációs gyakorlatot is tartalmaz, melyek segítik a babával való kapcsolatfelvételt és kommunikációt.
Összefoglalva tehát az Amerikai AquaNatal® egy olyan komplex módszer, amely segítséget nyújt a kismama kondíciójának megőrzésében és a szülésre való felkészülésben mentális, pszichés és fizikai szinten is.

“Számomra az Aquanatal az Élettel való egységet közvetíti, azt a célt, hogy kiáradó Örömmel, Szeretettel, Játékosan és Tudatosan tudjuk átélni életünk minden pillanatát, rábízva magunkat az Élet áramára, mely mindent Fenntart, mindent Mozgat, mindent Éltet.”

A téma már a Facebook-on is elérhető;

facebook

Facebook; Aquanatal/ vízi kismama torna

 

A Szülés utáni
Amerikai Aquanatal® program

Az Amerikai Aquanatalnak® van szülés utáni változata is.
Ezt 2004. szeptemberében tanulhattuk meg Marinától, az első magyarországi Aquanatal oktatóképző tanfolyam hallgatóiként.
A szülés utáni foglalkozások mozgásanyaga már jóval aktívabb, mint a várandósság alatti óráké, hisz célja, hogy a kismama újra visszanyerje várandóssága előtti formáját. A baba megszületése után a mama teste lassan újra alkalmazkodik a megváltozott állapothoz, az izmok tónusa, az izületek, kötőszövetek állapota, a szervek működése normalizálódik. Emellett a “pocis” Aquanatal foglalkozásokon összekovácsolódott csoport tagjai nagy örömmel mozognak újra együtt, immár kisbabáikkal oldalukon, megosztva egymással tapasztalataikat a szülésről, anyaságról, az általuk megélt élményekről.


A Szülés utáni Aquanatal program;
•Formába hozza a várandósság alatt megnyúlt, gyengült izmokat,
•Fokozza az állóképességet,
•Segít ellazítani a szoptatás és a mindennapi megterhelés miatt feszült, görcsös izmokat,
jótékonyan, sérülésveszély nélkül mozgatja át gerincünket, izületeinket.
•Fejleszti a mozgáskoordinációt, az egyensúlyérzéket,
•Könnyed, játékos módon szoktathatjuk vízhez gyermekünket, örömteli kikapcsolódás mamáknak
és babáiknak egyaránt.
•Segít újra alkalmazkodni a “poci nélküli” állapothoz testileg, s lelkileg is.
•Segít, hogy az Anyává válás feladata mellett megbirkózzunk a következő kihívással, hogy, hogyan érezzük magunkat immáron gyakorló Anyukaként is vonzó Nőnek, jól érezve magunkat a bőrünkben, örömmel és szeretettel kiteljesedve Nőiségünkben.

Tapasztalataim

Az elmúlt években az óráimon résztvevő kismamáktól számos visszajelzés érkezett az
Amerikai Aquanatal módszer pozitív hatásaira vonatkozóan, így most egy átfogó tanulmányt készítek a témával kapcsolatban. A felmérés két kérdőív (egy szülés előtti és egy szülés utáni), ill. egy mozgásos feladatsor által történik. Célom, hogy minél többen megismerjék ezt a csodálatos módszert és hatékonyságát, és így minél több kismamának lehetősége legyen azt személyesen is megtapasztalni.
• Az eddig beérkezett és az órákon mért adatok alapján igazolható, hogy a program gyakorlása által nőtt a vitálkapacitás, fejlődött a testtudat és a relaxációra való képesség.
• Az órán több alkalommal mért pulzusszámok változása alátámasztja a program lazító hatását.
• Az ödémás panaszok, a háti és keresztcsonti fájdalmak látványosan csökkentek.
• Az órákon gyakorolt légző-és koncentrációs gyakorlatok aktív, hatékony segítséget nyújtottak a mamáknak a vajúdás, szülés során.
• A kismamák a papákkal az óra egyes feladatait gyakorolva, beszámoltak arról, hogy az apák is jobban be tudtak kacsolódni a gyermekvárásba, könnyebben kapcsolatba tudtak lépni a fejlődő magzattal.
Ilyenek voltak például az általunk használt “delfin- és bálnahangok”, melyek éneklésébe gyakran a papák is bekapcsolódnak. Ezekre a hangokra a babák élénken reagálnak, így az éneklés örömteli, kapcsolatteremtő játék az egész családnak. A babák megtanulják, hogy mikor ezt a hangot hallják a mama ellazul, így ők is megnyugszanak. Ez a tanult hatás a vajúdás, szülés során, sőt a baba megszületése után is felhasználható. Több kismama élménybeszámolója szerint e lazító hangokat a már megszületett baba megnyugtatására is sikeresen alkalmazzák.
• Emellett sok olyan visszajelzés érkezett, hogy a kisbabák a várandósság ideje alatt és a szülés után is pozitívan reagáltak a vízre, biztonságban érezték magukat, “már a víz csobogására is megnyugodtak”.

Aqua- Galéria

Az alábbi képeket Aquanatalos kismamák rajzolták arról, hogyan élnek meg egy Aquanatal órát.
Úgy vélem a képek önmagukért beszélnek...

Ilyenek vagyunk aquanatalozás közben:


A 2006-os nyári csoport

2006. augusztusában meghívást kaptunk az RTL KLUB DELELŐ című műsorába.
A vidám hangulatú riportban az Aquanatal pozitív hatásairól beszélgettünk.

Az alábbiakban megtekinthettek egy “rövidfilmet” az Aquanatalról:
Aquanatal MTV1 video