A delfin varázslata

....."Találkozni a delfinekkel, különleges élmény. Ahogy látod a hatalmas állatokat kecsesen felugrani, majd elmerülni a hullámzó, végtelen kék vízben. Ahogy nézed őket, a felfokozott öröm és felszabadultság érzése tölt el és úgy érzed, te is szabad vagy"..

Ha ezekre a csodálatos tengeri emlősökre gondolunk, általában a tenger habjai közt fickándozva, örök mosollyal az "arcukon" jelennek meg előttünk, kedvességüket, játékosságukat látva jókedvre derülünk. ......................................... Ez régen sem volt másként. Az emberi történelem kezdetétől számos mítosz, monda hordozza az ember és delfin találkozásának emlékeit. Számos, ősi kultúrában ezeket az állatokat szentként tisztelték, bölcs, lelki vezetőt láttak bennük, megvilágosodott lényeknek tartották őket. A delfinek vadon élő állatoktól szokatlan módon, szintén igen vonzódnak az emberhez. Gyermeki kíváncsiságuk, játékosságuk, a belőlük áradó elragadtatottság és életöröm lehet leginkább felelős a gyógyításban elért sikereikért.

........................................................... ......................................... ......

A delfinekkel való találkozás megnyitja az utat lelkünk olyan mély és elrejtett részeibe, ahol a szabadság, önfeledt játék, spontaneitás és kreativitás forrása rejtőzik. Felszabadul lelkünk a mindennapok terhei és súlya alól, érzelmeink hullámai lecsillapodnak, a gondolatok kitisztulnak, s megtapasztaljuk a gondtalanság élményét, az itt és most pillanatát, tiszta, játékos, gyermeki Önmagunkat.

A delfin hatása az emberre

Bár még korán sem tudunk mindent a delfinek kifinomult szociális viselkedéséről és intelligenciájáról, mára már számos kutatás bizonyítja, hogy ezek a csodálatos élőlények sajátos, bonyolult nyelvvel és szokásrendszerrel rendelkeznek.
Érdeklődésük, szociális érzékenységük, a játékra való állandó nyitottságuk és közvetlen, elfogadó jelenlétük megérinti az embereket.
Mi túl sok gátlást, félelmet, aggodalmat hordozunk magunkkal felnőtt korunkra, elfeledve a pillanatban való jelenlét, a tiszta, felszabadult boldogság, játék, öröm és szabadság önfeledt állapotát.
A delfinek ezt adják nekünk, segítenek elengedni korlátainkat, elfogadni önmagunkat, játékosan felszabadítani a bennünk lakó, belső gyermeket.
De ennél sokkal többre is képesek.

Napjaink tudományos kutatásai behatóan foglalkoznak a delfinek képességeivel. Legendák keringenek a delfinek szociális érzékenységéről és segítőkészségéről, számos történet szól bajbajutott hajósokról, akiket delfinek mentettek ki az óceánból.

A 80'as évek elejétől kezdve számos kutatás és tudományos értekezés foglalkozik a delfinterápia hatásaival. Birch és Cole a delfinekkel együtt úszó emberek agyhullámaiban mutatott ki szignifikáns változást, szemben a kontrollcsoport agytevékenységével, amely nem úszott az állatokkal. Ez meggyőzte a kutatókat is arról, hogy a delfinek képesek hatást gyakorolni az emberre.

.......................................................................delfi

Az általuk kibocsájtott ultrahangok segítségével képesek érzékelni a várandós kismamákat is. Azok a kismamák, akik várandósságuk alatt találkoztak delfinekkel, úgy érezték a delfin tudatosan közelít hozzájuk és babájukhoz , s érzékelték az általuk kibocsátott hangok pozitív rezonanciáját. A legújabb tudományos kutatások is azt bizonyítják, hogy a delfinhangok pozitív hatással vannak a baba agyműködésére, szívverésére, megnyugtatják a magzatot.

....................................................... .............del

Az általuk kiadott hallható és nem hallható tartományba eső hangok és rezonanciák pozitív hatással vannak az ember ideg-és energiarendszerére, erősítik az immunrendszert, kiegyensúlyozó hatással vannak a belső szervek és mirigyek így végső soron az egész szervezet működésére...

 

Programok, melyek közelebb hoznak a delfinekhez

Természetbarát programok;

Tengeri Táborok


Sokan vágyunk találkozni delfinekkel. Most egy különleges program keretében, neked is lehetőséged van találkozni delfinekkel, pihenni és kikapcsolódni. Mindezt egy hazánkban egyedülálló program keretében teheted meg, csodálatos természeti környezetben, Horvátországban, a vadon élő delfinjeiről híres Losinj- szigetén.

A programban lehetőség nyílik megismerni ezeket a csodálatos tengeri emlősöket, a losinji delfinrezervátum területén, saját természetes közegükben.

Itt a tenger élővilágát, köztük a delfineket is, a Blue World, természetvédelmi és kutatóintézet védi, befogásuk, természetes élőhelyeik megzavarása tilos. Programjainkban kutatók és természetvédők vezetésével figyelhetjük meg ezeket a csodálatos állatokat, természetes élőhelyükön, miközben igyekszünk az állatokat a lehető legkevésbé megzavarni természetes, napi tevékenységük közben.

Több, különböző, komplex programot kínálunk családoknak, delfinbarátoknak és nyaralásra, pihenésre, relaxációra vágyóknak. Ezek a speciális programok egyik szálloda programjai közt sem találhatók meg, s magyar terapeuták és szakemberek vezetésével zajlanak. Segítenek, hogy valóban meg tudjuk élni a teljes ellazulást és kikapcsolódást, be tudjuk fogadni a minket ért élményeket és teljesebb feltöltődést élhessünk meg tengerparti tartózkodásunk során.

A programcsomagokat csoportok szerint állítottuk össze, több hazánkban még újdonságnak számító terápiával és lazító módszerrel, melyek amellet, hogy örömteli, játékos kikacsolódást nyújtanak, a környezettudatosabb szemlélet elsajátítását is segítik. Így mi és gyermekeink még nagyobb tudatossággal, szeretettel óvhatjuk meg környezetünket és Földünk élővilágát az elkövetkezendő generációk számára.

A programról bővebben

Kiknek szól a program?

"Tengeri, családi tábor" gyermekes családoknak (0-12 éves korig)

Már kisgyermekkel is érdemes elindulni nyaralni.
A "Delfintáborban" a gyerekek a nyaralás során is fejlődnek. Játékos, mozgásos programjainkon, saját élmények, a természet játékos megismerése által fedezik föl környezetüket, miközben a szülők is lazíthatnak, relaxáló, vízi programjaink során. Így a nyaralás valóban teljes kikapcsolódás, feltöltődés az egész családnak. A programot magyar szakemberek vezetik.

A 2016-os programunk nagyon jól sikerült! Jövőre találkozunk!

Időpont: 2017. 07., Veli Losinj

Utazás: Egyénileg

Szállás: apartmanokban

Programok: kulturális, wellness programok, gyerekeknek fejlesztő és ismereterjesztő foglalkozások, kirándulások, delfinkutató központ látogatás, motorcsónakos vagy vitorlástúra a delfinrezervátum területén

Jelentkezés: március 30-ig!

További programok: Vitorlástúrák az Adrián! www.kek-bolygo.hu

Emailben részletes tájékoztatást küldünk!

Érdeklődj személyesen a fenytenger@gmail.com email címen vagy a 30-307-40-37-es telefonszámon!

 

Terápiás program Törökországban

Gyógyulás delfinekkel,

elsőként Magyarországon, magyar terapeuta vezetésével;

Delfinterápia

Az állatasszisztált terápiák közül a delfinterápia egyre népszerűbb terápiás módszer napjainkban. Teljes nevén delfin asszisztált terápia (DAT), melyet az amerikai Dr Nathanson kutatásai, módszere és munkássága tett méltán világhírűvé. Azóta számos terápiás központ alakult szerte a világon.
A delfinterápiás központok speciális, komplex programokkal várják azokat a gyermekeket és felnőtteket, akik valamilyen testi,-lelki, -szellemi problémával küzdenek.

A gyógyításban elért eredmények, csakúgy, mint az egészséges emberek hosszú évtizedek óta összegyűjtött tapasztalatai igazolják e különleges terápia hatékonyságát.
Én 2009. nyarán, egy tanulmányút során pillanthattam bele először egy delfinterápiás központ életébe, s tapasztalhattam meg a definekkel való együttúszás, illetve a delfinterápia hatásait.

Adri és Flip 2009.

A delfinekről

A delfinterápia során többféle delfinfaj segíti a terapeuták munkáját, mégis leggyakrabban palackorrú delfineket alkalmaznak erre a munkára.
A terápiás központokban dolgozó delfinek speciális, hosszas képzésben vesznek részt, csakúgy, mint az őket irányító trénerek és a velük dolgozó terapeuták.
Türelemmel, odafigyeléssel követik a tréner és a terapeuta utasításait, kézjeleit. Minden delfinnek van egy külön trénere, aki a terápiás órák között, illetve után is edz vele.
Tapasztalataim szerint a delfinek szeretik a terápiás órákat, örömmel vesznek részt a páciensekkel való közös munkában, feladatokban.

A terápia felépítése

 A delfinterápia felépítését és módját minden központ saját metódusa határozza meg.

A terápiás óra különböző helyeken más- más alapokra épül. Legtöbb terápiás óra két részbő áll, egy platform munkából és egy vízi munkából, olyan módon, ahogy ezt a páciens fizikai és lelki állapota lehetővé teszi. A fejlesztés lépcsőzetes, a páciens egyre közeleb kerül a delfinhez, egyre több a delfinnel való közvetlen kontaktus, érintés.
A terápia általában 10 napos turnusokban zajlik, ahol a napi egy delfinterápia mellett (30- 40 perc), gyakran többféle, különböző terápiás eljárás közül választhatnak a jelentkezők. Ilyen pl. a hyppoterápia (lovas terápia), fizioterápia, craniosacralis terápia, játék- és családterápia stb. is.
A választás előtt érdemes azonban alaposan tájékozódni a terápiás központ múltjáról, jelenéről, az eredményekről és tapasztalatokról, illetve az állatok tartási körülményeiről is.

Az általam látogatott központokban, az ott élő delfineket nem természetes élőhelyükről befogva alkalmazzák, hanem ezek az állatok balesetekben megsérült, illetve előzőleg a katonaságnál szolgálatot teljesítő állatok, akik menedéket nyertek ezekben a központokban gyógyulásuk, illetve leszerelésük után.

Van-e korhatár?

A terápián nemcsak gyermekek vehetnek részt, a terápiás központok általában 4 és 55 év között fogadják a pácienseket.

Alkalmazási területek

Számos betegség és állapot kezelhető és javítható a delfinterápia segítségével.
A delfinterápiával kivételes eredményeket értek el a pszichoszomatikus betegségek és a poszttraumás állapotok kezelésében. Gyakran súlyos depresszióban szenvedők, súlyos lelki traumán átesett személyek számolnak be arról, hogy ezekkel az állatokkal való találkozás felejthetetlen élménnyel ajándékozta meg őket, visszaadva hitüket az életben.
Figyelemreméltó eredményeket értek el a különböző, meghatározhatatlan eredetű magatartás -és kommunikációs zavarok, az autizmus kezelésében, de eredményesen alkalmazzák halmozottan sérült gyermekeknél, cp-s, Down- szindrómás pácienseknél is. Ilyenkor a delfinekkel való találkozás élménye jelentős lökést adhat a páciens fejlődésében. A gyermekek sokkal nyitottabbak és motiváltabbak lesznek, a személyes és külvilággal való kapcsolatukban, ill. mozgásos feladatok végrehajtásának tekintetében is. A terápia ideje alatt a gyermek és a vele dolgozó terápiás delfin között is "barátság alakul" ki, s a közös feladatok, élmények, emlékek a gyermeket hosszabb távon is elkísérhetik. A terápia által fejlődhet a kommunikáció, a páciensek, akikkel törökországi tartózkodásom alatt találkoztam, sokkal nyitottabbá és barátkozóbbá váltak a kezelések során. A változás sok esetben napról napra érezhető.
A delfinterápia a családok számára is nagy élmény. A terápia során szerzett élmények, a közös nyaralás, a delfinekkel való találkozás erősíti a családi kapcsolatokat.
Mindemellett fontos tudni, hogy a delfinterápia akkor igazán hatásos, ha egy terápiás folyamat része és a páciens a számára szükséges, folyamatosan alkalmazott klasszikus terápiák ( pl. fizioterápia, hidroterápia, hyppoterápia, logopédia stb.), illetve egyéb fejlesztő terápiák mellett részesül delfinterápiás kezelésben. Az elért eredmények megtartása és fejlesztése a terápiából való hazaérkezés után külön feladat.

Az Antalyai Delfinközpontról..............................................................

Az elmúlt években az európai gyerekeknek hosszú ideig kellett várniuk, míg eljutottak az Egyesült Államokba, illetve a távoli központokba, delfinterápiára. Az első törökországi (antalyai) terápiás központ megalakulásával elhárult az akadály a delfinterápiát igénylő, európai páciensek elől, hogy részt vegyenek a terápián. Így az utóbbi években, számos sérült gyermek kerülhetett közelebbi kapcsolatba a delfinekkel, s tapasztalhatta meg e nagyszerű módszer előnyeit.

Az antalyai központ, Törökország legrégebbi delfinközpontja, mely a kitűnő szakmai háttér mellett, árban és távolságban is sokkal elérhetőbb, mint a tengerentúli helyszínek.

Az antalyai delfinterápiás központ 2001-ben nyitotta meg kapuit a "Soulsience" iskola keretei között, 10 éves fáradtságos, előkészítő munka eredményeképpen. Vezetője az elismert Murat Kemaloglu professzor, aki nagy gonddal és folyamatos szakmai fejlesztés mellett irányítja a központot.

.........................................................dt0

Én delfinterapeuta tanoncként és fizioterapeutaként 2009. nyarán, egy tanulmányút során pillanthattam bele először egy delfinterápiás központ életébe, s tapasztalhattam meg a delfinekkel való együttúszás, illetve a delfinterápia hatásait. Mint a központ által hivatalosan felkért, hazai, kapcsolattartó személy és szakmai koordinátor, azóta van módom együttműködni az antalyai delfinterápiás központ szakembereivel, 2010. óta pedig szakmai kísérőként, fizio- és delfinterapeutaként is segítem a központba érkező magyar páciensek terápiáját. Olvass tovább: http://mamavilag-hu.webnode.hu/delfinterapia/delfinterapia-magyar-terapeutaval/

....................................................dt1

A terápiás program 10 napig tart.

A program részei:

- delfinterápia napi egy alkalom (30perc)

- delfin show napi két alkalom

- családterápia

- hyppoterápia (lovasterápia)- fakultatív, a terapeuta javaslata szerint beilleszthető a terápiás folyamatba

- magyar fizitoterapeuta, delfinterapeuta felkérése esetén; magyar nyelvű delfinterápiás foglalkozás, speciális fizio-és hidroterápiás fejlesztő program a delfinterápia ideje alatt, plusz ingyenes fizioterápiás terv és összefoglaló készítése a terápiát követően

A gyerekek minden nap délelőtt részt vesznek egy delfinterápiás foglalkozáson. Egy terápiás foglalkozás 30percig tart és a gyermek mozgás és pszichés állapotának megfelelő tematika szerint épül föl, lépcsőzetesen a terápiás program ideje alatt. Ezután a gyermekek minden nap megnéznek két delfin show-t, ahol láthatják delfin barátaikat játszani, festeni, énekelni, labdázni, bukfencezni. Ez felkelti érdeklődésüket a külvilág iránt, fejlődik a figyelem, a kapcsolatteremtő készség. Emellett ezeket a hatalmas és életerős állatokat látva, akikkel napi szinten ők is kapcsolatba kerülnek, önbizalmat és nagyobb magabiztosságot, pozitív megerősítést nyernek a külvilággal való kommunikációban... A központ a terápiás folyamatban nagy hangsúlyt fektet a család támogatására és megsegítésére is.

........................................................... ..dt4

Milyen megbetegedésekben, állapotokban nyújt segítséget a delfinterápia?

A delfinterápia számos betegség és állapot esetén is sikeresen alkalmazható. Ilyen a cerebral paresis minden formája, az autizmus és magatartás zavarok, ritka genetikai megbetegedések. Számos, depresszióban, posttraumás stressz szindrómában szenvedő páciens számára hozott állapotjavulást a delfinterápiás programban való részvétel.

Részletesen;

8p+ Szindróma
9P- Szindróma
Autizmus
Beszédfejlődési zavarok
Crouzon Szindróma
Down Szindróma
Epilepszia
Fobiák
Friedrich Ataxia
Genetikai megbetegedések
Hemiplegia
Hypotonia
Hypoxia
Inkontinentia Pigmenti
Juvenilis Myoklonusos Epilepszia
Kongenitalis Mikrokephalia
Krabbe kór
Kommunikációs zavarok ...................................................................................................................... ...................... .
Landau Klaeffner Szindróma
Motivációhiány
Mukopolysaccharidosis (MPS)
Myelodysplasia
Optische Atrophie
Otahara Szindróma
Paraplegia
Posttraumatikus Stress Szindróma
Progressive Myoklonische
Pszichés, motorikus Retardáció
Rett Szindróma
Reye Szindróma
Ring Chromosom 22
Szklerózis tuberosa
Skizofrénia
Tar Szindróma
Tay-Sachs-Szindróma
Tetraplegia
Tik
Tourette Szindróma
West Szindróma
Williams Szindróma
Wolf Hirschhorn Szindróma

Jelentkezés a terápiára

Nagyon egyszerű, az oldalon keresztül egyszerűen bejelentkezhetsz delfinterápiára! Vedd fel a kapcsolatot a központ hazai szakemberével!!

Az Antalyai Delfinterápiás Központ az év 12 hónapjában fogad pácienseket.

Delfinterápiára az erre a célra összeállított jelentkezési lapon lehet bejelnetkezni. A részletes tájékoztatót, ill. az angol / német nyelvű jelentkezési lapot a jelentkezőknek emailben elküldjük, szükség esetén a kitöltésben is segítünk. A központtal való kapcsolatteremtésben és a megfelelő, szabad terápiás időpont megtalálásában is segítséget nyújtunk. Egyéni egyeztetés szerint, magyar delfinterapeuta is rendelkezésre áll!

A téma már a Facebook-on is elérhető; a Delfinterápia oldalon

facebook

.....................................................dt3

...

Érdeklődj személyesen nálam, a fenytenger@gmail.com email címen vagy a 30-307-40-37-es telefonszámon!

A központ hivatalos weboldala: www.dolphinwellness.com

(A központ szakemberei nem beszélnek magyarul, a terápiás központtal a magyar kapcsolattartón keresztül tudnak kommunikálni. A terápiás központ munkatársai is a fenti email címre továbbítják a hazai megkereséseket!)

 

Az oldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll!